Καππαδοκία

ημέρα:ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΕΝ ΠΛΩ

Αναχώρηση στις 15:00 για Ισθμό, όπου θα κάνουμε στάση για καφέ. Συνεχίζουμε για Πειραιά όπου θα πάρουμε το πλοίο για Χίο. Άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά, επιβίβαση στο πλοίο και διανυκτέρευση εν πλω.

2η Μέρα: ΧΙΟΣ – ΤΣΕΣΜΕ – ΣΜΥΡΝΗ

Άφιξη στην Χίο περί την 4:00 με 4:30 πρωινή. Επιβίβαση στο F/B περί ώρα 8:15 και μεταβίβαση  στον Τσεσμέ της Σμύρνης. Συνάντηση με ξεναγό μετά τις απαραίτητες διατυπώσεις και έλεγχο διαβατηρίων, και ξενάγηση στον Τσεσμέ όπου μέχρι το 1922 κατοικούσαν κυρίως Έλληνες και  ελάχιστοι Τούρκοι. Ένα από τα τουριστικά θέρετρα των κατοίκων της Σμύρνης.  Στην συνέχεια θα επισκεφτούμε τα Αλάτσατα (alacati) που είναι μια αποκάλυψη για τον επισκέπτη. Το χωριό δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα και έφτασε σε πληθυσμό τις 15.000 κατοίκους το 1915. Θα περπατήσουμε στα δρομάκια και θα παρατηρήσουμε την αρμονική συνύπαρξη μοντέρνας αισθητικής με την παλιά αρχιτεκτονική. Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου ( τζαμί σήμερα) διατηρεί το μαρμάρινο τέμπλο της έργο του Χαλεπά πατέρα του Γιαννούλη Χαλεπά.  Θα συνεχίσουμε για τα Βουρλά ή Βρύουλλα (Urla)  και την Σκάλα Βουρλών. Εδώ ζούσε σημαντική ελληνική κοινότητα μέχρι το 1922. Εδώ λειτούργησε η Αναξαγόρειος Σχολή Βουρλών τον 18ο αιώνα. Τρία τζαμιά του 15ου αιώνα   παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η σκάλα Βουρλών είναι παραθεριστικό θέρετρο της ζώνης της Σμύρνης. Εδώ βρίσκονταν και οι αρχαίες  Κλαζομενές (νησίδα Karantina) ακριβώς μπροστά στην Σκάλα Βουρλών. Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης περνούσε εδώ αρκετά καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων. Το σπίτι του είναι στην παραλία του χωριού (ξενώνας σήμερα). Γεύμα και στην συνέχεια οδεύουμε προς Σμύρνη για τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ανάπαυση. Απόγευμα για σύντομη περιήγηση στην Σμύρνη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ημέρα: ΣΜΥΡΝΗ – ΕΦΕΣΣΟΣ – ΠΑΜΟΥΚΚΑΛΕ 

Μετά το πρωινό αναχώρηση για την Έφεσσο, την πόλη που για περισσότερα από 1.000 χρόνια ήταν πρωτεύουσα του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο (τον πιο εντυπωσιακό της Μ. Ασίας). Θα επισκεφτούμε επίσης την Βασιλική της Παναγίας, τον χώρο του Αρτεμισίου και την Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Ύστερα συνεχίζουμε για το Παμούκκαλε. Θα δούμε το μεγάλο στάδιο, το θέατρο, τα λουτρά και το ωδείο. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Επίσκεψη στην αρχαία Ιεράπολη και στους περίφημους απολιθωμένους λευκούς καταρράκτες, φαινόμενο μοναδικό στον κόσμο. Δείπνο, διανυκτέρευση στο Παμούκκαλε.

4η ημέρα: ΠΑΜΟΥΚΚΑΛΕ – ΙΚΟΝΙΟ – ΠΡΟΚΟΠΙ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για Καππαδοκία με στάση στο  Ικόνιο. Μια περιήγηση στην πόλη του  Ισλαμικού μυστικισμού, όπου επισκεπτόμαστε  τον  τζαμί  των Μεβλανά, τον οίκο του Σουφισμού. Οι τάφοι  του Τζελαλεντίν Ρουμί   και  των πρώτων δερβίσηδων, τα ιερά κειμήλια  του  μυστικού τάγματος  και  οι χώροι των

 

 εργαστηρίων τους, μας δίνουν μια  εικόνα απ’ τον κόσμο  του πρώιμου Ισλάμ. Εφόσον υπάρχει ελεύθερος χρόνος θα πάρουμε το τσάι  μας στον  λόφο του κέντρου της πόλης. Αναχώρηση για το κέντρο της Καππαδοκίας. Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και υπόλοιπο ημέρας ελεύθερο. (Το βράδυ όσοι επιθυμούν, προαιρετικά, μπορούν να παρακολουθήσουν μεγαθέαμα με αντιπροσωπευτική φολκλορική μουσική και χορούς από ολόκληρη τη χώρα).

5η ημέρα: ΠΡΟΚΟΠΙ – ΚΟΡΑΜΑ – ΑΒΑΝΟΣ ΟΥΤΣΧΙΣΑΡ – ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ  

Προγευματίζουμε και ξεκινά η γνωριμία μας με την Καππαδοκία. Οι επισκέψεις μας, αρχίζουν με την Άβανο, χτισμένη στις όχθες του Άλυος ποταμού (κόκκινου ποταμού), που διατηρεί το παραδοσιακό της χρώμα, τα εργαστήρια κεραμικής και επεξεργασίας της πολύτιμης πέτρας.
Στην κοιλάδα του Κοράματος βλέπουμε μια ολόκληρη μοναστική πολιτεία. Οι λαξεμένες στους βράχους Εκκλησίες, σώζουν σχεδόν ολόκληρη την εικονογράφησή τους, αντιγράφουν και διατηρούν την πρώιμη χριστιανική ναοδομία με μοναδικό τρόπο. Μετά την ξενάγηση θα έχουμε χρόνο για να ξεκουραστούμε στα chalet και να περιεργαστούμε το υπαίθριο παζάρι. Στο δρόμο μας, βλέπουμε  την πρωτόγονη «πολυκατοικία» του Ούτσχισαρ.   Αναχώρηση για την Καισάρεια, την πρωτεύουσα και πόλη σύμβολο  της Καππαδοκίας.  Με φόντο τον  χιονισμένο Αργαίο, η Καισάρεια  είναι μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Τουρκίας. Στο κέντρο της, τα βυζαντινά τείχη, οι εκκλησίες μουσεία και η σκεπαστή  αγορά  των μπαχαρικών και του παστουρμά, της δίνουν  ξεχωριστό ύφος και ομορφιά.  Μετά την ξενάγηση ακολουθεί χρόνος ελεύθερος  για  ξεκούραση και  αγορές.   Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση, «Για το βράδυ προτείνουμε την παρακολούθηση ενός μουσικο-χορευτικού θεάματος περιδινούμενων Δερβίσηδων».

6η ημέρα:ΠΡΟΚΟΠΙ – ΣΙΝΑΣΣΟΣ – ΜΑΛΑΚΟΠΗ – ΦΑΡΑΓΓΙ  ΙΧΛΑΡΑΣ -  ΚΑΡΒΑΛΗ – ΣΟΥΛΤΑΝΧΑΝΙ  –  ΙΚΟΝΙΟ

Προγευματίζουμε και συνεχίζουμε την γνωριμία μας με την κεντρική ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ. Το Προκόπι είναι μια μικρή ζωντανή πόλη. Επισκεπτόμαστε την συνοικία των τρωγλοδυτών και βλέπουμε το «σπίτι» του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου. Πάνω απ’ τον βράχο το πανόραμα της κοιλάδας είναι εντυπωσιακό. Αναχώρηση για  μια από τις πλουσιότερες πόλεις της κεντρικής Ανατολίας. Την Σινασσό, η φύση την προίκισε με ασυνήθιστη ομορφιά. Το χωριό είναι χτισμένο μέσα σε τεράστιους βράχους, οι υπόσκαφες εκκλησίες, η εκκλησία των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και τα τυπικά ελληνικά αρχοντικά, της δίνουν μια ξεχωριστή μαγεία.  Συνεχίζουμε για την υπόγεια πόλη την ΜΑΛΑΚΟΠΗ. Το θέμα είναι μοναδικό στον κόσμο. Μια ολόκληρη πολιτεία ανοίγεται κάτω από την επιφάνεια της Στέπας. Στοές και διάδρομοι, αίθουσες εκκλησιασμού και προσευχής, αποθηκευτικοί θάλαμοι και δωμάτια, στάβλοι και πηγάδια, χώροι για το πάτημα των σταφυλιών και στέρνες, τριβεία του σιταριού, αμυντικά συστήματα αυτόματης φραγής των διόδων και βολής βελών, κ.α. Στην έξοδό μας από την υπόγεια πόλη ένα ζεστό τσάι και λίγη ξεκούραση, είναι πάντα ό, τι καλύτερο. Μπορούμε όμως και να ασχοληθούμε και με τις αγορές τοπικών προϊόντων και αναμνηστικών. Συνεχίζοντας, φθάνουμε στο  Φαράγγι της Ιχλάρας, όπου θα ανακαλύψουμε την ύπαρξη πολυάριθμων εκκλησιών, λαξεμένων στα βράχια του φαραγγιού. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές απ’ αυτές.  Η  Agac Alti Klisesi (εκκλησία κάτω από το δέντρο), η  Yilanli Kilise η  εκκλησία με το φίδι, η Purenli Seki Kilisesi, η εκκλησία με την ταράτσα, η μυροβόλος KokarKilise, κ.α. Το ποτάμι  του φαραγγιού, εξακολουθεί την γαλήνια αιώνια πορεία του, προς το νότο. Βγαίνοντας απ’ το φαράγγι, θα έχουμε λίγο χρόνο για ξεκούραση. Έπειτα θα επισκεφτούμε τη  γραφική Καρβάλη, ένα από τα  πιο χαρακτηριστικά  ελληνοχώρια της Καππαδοκίας με πολυάριθμα ελληνικά αρχοντικά και με τον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου. Στην πορεία μας για το Ικόνιο βλέπουμε κατά διαστήματα ερειπωμένα μεγάλα Χάνια όπου έβρισκαν κατάλυμα τα εμπορικά καραβάνια της Ανατολής, στο δρόμο τους για τα Σούσα. Επισκεπτόμαστε το εντυπωσιακό Καραβάν Σεράι στο Σουλτανχανί. Το βράδυ άφιξη στο ξενοδοχείο μας στο Ικόνιο. 

7η ημέρα:ΙΚΟΝΙΟ - ΑΤΤΑΛΕΙΑ

Αφού προγευματίσουμε θα αναχωρήσουμε για την Αττάλεια, που θεωρείται «η πρωτεύουσα του Τουρκικού τουρισμού». Η παλιά πόλη, το Kaleici όπου τα παλιά ελληνικά σπίτια έχουν κριθεί ως ιδιαιτέρου κάλλους και πολιτιστική κληρονομιά και είναι πλέον υπό προστασία, αποτελεί το ιστορικό αξιοθέατο της πόλης. Το Kaleici βρίσκεται ανάμεσα στη μαρίνα και το κέντρο της πόλης που έχει επεκταθεί εκτός των αρχαίων τειχών. Καθένας μπορεί να διακρίνει απομεινάρια Βυζαντινής, Ρωμαϊκής και Σελτζούκικης αρχιτεκτονικής. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

8η ημέρα: ΑΤΤΑΛΕΙΑ – ΜΑΡΜΑΡΙΣ

Μετά το πρωινό μας θα επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αττάλειας, όπου φιλοξενούνται ευρήματα όλων των πολιτισμών της Ανατολίας. Έπειτα συνεχίζουμε για την  Μαρμαρίδα, γραφική, παραλιακή πόλη με σκεπαστή αγορά και πανέμορφη μαρίνα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, και περιήγηση   στα γραφικά δρομάκια της πόλης. Δείπνο, διανυκτέρευση.

9η ημέρα: ΜΑΡΜΑΡΙΣ – ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ – ΤΣΕΣΜΕ – ΧΙΟΣ – ΕΝ ΠΛΩ

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, θα επισκεφτούμε την Αλικαρνασσό, το περίφημο Μαυσωλείο, ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, το φρούριο του Αγίου Πέτρου, το Μουσείο Υποβρύχιας Τεχνολογίας, την Πύλη του Μύνδου, το θέατρο και τη νεκρόπολη και θα θαυμάσουμε τα αμέτρητα είδη αναμνηστικών (σφουγγάρια, κολιέ από γυαλί, ξυλόγλυπτα, κτλ.). Ύστερα συνεχίζουμε Συνεχίζουμε για το Τσεσμέ όπου θα επιβιβαστούμε στο φέρυ μπωτ για Χίο. Άφιξη μετά από 45 λεπτά στη Χίο και επιβίβαση στο πλοίο για Πειραιά.

10η ημέρα:ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Αποβίβαση από το πλοίο νωρίς το πρωί. Πλήρεις εικόνων και πληροφοριών αλλά και τοπίων και εντυπώσεων από τις χαμένες πατρίδες φθάνουμε στην Καλαμάτα με ενδιάμεσες στάσεις.

Find us