Κων/πολη–Προύσσα

ημέρα: ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΕΝ ΠΛΩ

Αναχώρηση στις 14:00 για Ισθμό, όπου θα κάνουμε στάση για καφέ. Συνεχίζουμε για Πειραιά όπου θα πάρουμε το πλοίο για Μυτιλήνη. Άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά, επιβίβαση στο πλοίο και διανυκτέρευση εν πλω.

2η ημέρα: ΜΥΤΙΛΗΝΗ (ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ) 

Άφιξη το πρωί στη Μυτιλήνη, αποβίβαση και άμεση αναχώρηση για να γνωρίσουμε το νησί. Θα επισκεφτούμε τη Μονή του Αγίου Ραφαήλ, η ίδρυση  της οποίας ανάγεται προ του 1235. Το 1235 καταστράφηκε από τους πειρατές και οι μοναχές σφάχτηκαν. Στη συνέχεια αναχώρηση για τον παραδοσιακό οικισμό Μανταμάδο, θρησκευτικό κέντρο του νησιού όπου τιμάται ο Άγιος Ταξιάρχης. Η παράδοση της αγγειοπλαστικής συνεχίζεται εδώ καθώς και η κατασκευή μικροαντικειμένων από ξύλο ελιάς. Επίσκεψη στο Μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ για Προσκύνημα, είναι ένα από τα αξιολογότερα προσκυνήματα της Λέσβου χάρις στην ανάγλυφο θαυματουργό εικόνα του Ταξιάρχου, η οποία είναι φτιαγμένη από άγνωστο υλικό. Η παράδοση τη θέλει πλασμένη από χώμα και αίμα των σκοτωμένων από τους Σαρακηνούς Μοναχών. Στο μοναστήρι φυλάσσεται και ο σάκος του Γρηγορίου του Ε΄. Το βράδυ άφιξη στο ξενοδοχείο τακτοποίηση στα δωμάτια, διανυκτέρευση.

3η Μέρα: ΜΥΤΙΛΗΝΗ – ΑΪΒΑΛΙ – ΠΕΡΓΑΜΟΣ – ΠΑΜΟΥΚΚΑΛΕ 

Μετα το πρωινό μας θα πάρουμε το φερυ μπωτ για το Αϊβαλί. Το Αϊβαλί ή αλλιώς Κυδωνιές υπήρξε μαζί με άλλες παρακείμενες πόλεις και χωριά ένα από τα πιο ιστορικά κέντρα του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία. Εκεί θα επισκεφθούμε την Εκκλησία των ταξιαρχών. Η πόλη, αποτέλεσε σύμβολο της προσφυγιάς του 1922. Σήμερα είναι ένα αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο, το οποίο διατηρεί ακόμα αρκετά από τα ελληνικά του στοιχεία. Χαρακτηριστικός είναι ο ωραίος αιγιαλός στο μυχό του που λεγόταν "Φάληρο", με ωραία λουτρά, καθώς και το προάστιο "Γενιτσαροχώρι" με τους εσωτερικούς λιμένες Αγιά Παρασκευή και Πασά-λιμάνι. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το θρυλικό αρχαιολογικό χώρο της Περγάμου. Ξενάγηση στη διάσημη Κόκκινη Βασιλική, μία από τις 7 αρχαιότερες εκκλησίες του κόσμου. Εδώ θα δούμε τη βάση του Βωμού του Δία, το Τέμπλο της Αθηνάς και τα ερείπια του ναού του Διονύσου. Επίσης θα δούμε το Ασκληπιείο αφιερωμένο στο θεό της Υγείας το οποίο και αυτό θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα νοσοκομεία του κόσμου. Το βράδυ άφιξη στο Παμούκκαλε, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Προαιρετική διασκέδαση – διανυκτέρευση.

4η ημέρα: ΠΑΜΟΥΚΚΑΛΕ – ΣΜΥΡΝΗ

Μετά το πρωινό θα επισκεφτούμε το Φρούριο του Βαμβακιού, όπου τα ιαματικά λουτρά τα οποία βρίσκονται σε ένα κατάλευκο σκηνικό από τρακεντίνη, εύκολα δικαιολογούν το όνομά του.  Πρόκειται για ένα από τα θαυμαστά τουριστικά κέντρα της Τουρκίας, μια και λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων των θερμών πηγών του με τα ασβεστούχα άλατα, από την αρχαιότητα συνέρρεε εδώ πολύς κόσμος.  Θα συνεχίσουμε φθάνοντας στην Ιεράπολη του θεού Απόλλωνα, όπου θα ξεναγηθούμε στην αγορά, στα λουτρά, στη νεκρόπολη και στο αρχαίο θέατρο.  Θα δούμε επίσης το μαρτύριο του Φιλίππου, ένα ιερό αφιερωμένο στον Απόστολο οποίος μαρτύρησε εκεί την εποχή του Δομητιανού.  Αναχώρηση το απόγευμα για τη Σμύρνη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

5η ημέρα: ΣΜΥΡΝΗ – ΕΦΕΣΟΣ – ΚΙΡΚΙΤΖΕ – ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ – ΣΜΥΡΝΗ  

Πρωινό και αναχώρηση νότια της Σμύρνης στην πιο καλοδιατηρημένη αρχαία πολιτεία της Εφέσου, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, ο Ναός της Αρτέμιδος. Θα διαβούμε την οδό των Κουρητών και θα θαυμάσουμε τη βιβλιοθήκη του Κέλσιου, πραγματικό κόσμημα της Αρχαιοελληνικής περιόδου. Μεταξύ άλλων θα δούμε το Πρυτανείο, το Ναό του Δομητιανού, το μνημείο του Μέμμιου και τη κρήνη του Τραϊανού. Στη συνέχεια ακολουθεί επίσκεψη στο σπίτι στο οποίο μεταξύ του 37 μ.Χ. και 45 μ.Χ., ο Απόστολος Ιωάννης έφερε την Παναγιά. Θα βρεθούμε στο μέρος στο οποίο η Παρθένος Μαρία έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της και ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μας θα πάρουμε άγιασμα από τις κρήνες που βρίσκονται στο χώρο. Συνεχίζουμε για το χωριό Κιρκιτζέ, γνωστό κι από το μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα» που χαρακτηρίστηκε ως το βιβλίο της σύγχρονης Μικρασιατικής εξόδου. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το Κουσάντασι όπου θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια βόλτα στη προβλήτα του λιμανιού και στο κέντρο της πόλης. Στάση για προαιρετικό φαγητό και καφέ στα τοπικά μαγαζιά της πόλης. Μεταξύ άλλων θα επισκεφθούμε το νησί των Περιστεριών, το Καραβάν Σαράι Okuz Mehmet Pasa, την Παλιά πόλη και το Σκεπαστό της Παζάρι. Αργά το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

6η ημέρα: ΣΜΥΡΝΗ – ΚΟΡΔΕΛΙΟ – ΣΜΥΡΝΗ 

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε τη γνωριμία μας με τη πολύπαθη και θρυλική Σμύρνη, το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Τουρκίας όπου γεννήθηκε ένα από τα πιο σημαντικά είδη αστικού τραγουδιού, το Ρεμπέτικο. Είναι, επίσης, μία πόλη όπου ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του παρελθόντος της είναι εμφανής  ακόμα και σήμερα. Καθώς οδεύουμε προς το κέντρο της πόλης θα διασχίσουμε τη παραλιακή λεωφόρο όπου θα θαυμάσουμε τις ακτές και το λιμάνι που περιτριγυρίζονται από γραφικές προσόψεις σπιτιών που αποδεικνύουν ότι ο Ελληνισμός έχει περάσει από εδώ και έχει αφήσει ανεξίτηλες τις μνήμες του. Πρώτη μας στάση το Κορδέλιο (Καρσίγιακα), η κεντρική πλατεία με το ρολόι καθώς και η συνοικία του παζαριού Κονάκ. Επόμενος μας σταθμός είναι το νέο λιμάνι των πρώην φραγκομαχαλάδων. Συνέχεια έχει η καρδιά που άνθισε ο Ελληνισμός στη Σμύρνη, το Καράτασι και Μικρός Γιαλός όπου θα έχουμε τη δυνατότητα για ένα περίπατο στα σοκάκια της πόλης. Στη συνέχεια επίσκεψη στο κάστρο της πόλης το Καντιφέ Καλέ, όπου βρίσκεται στο όρος Πάγος χτισμένο τον 4ο π.Χ. αιώνα από τον Λυσίμαχο. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε μια πανοραμική άποψη της πόλης. Ελεύθερος χρόνος για να τον διαθέσετε στην απέραντη αγορά Kemeralti, σε τμήμα της οποίας βρίσκεται το Χάνι των Κοριτσιών αλλά και για επίσκεψη στο Αρχαιολογικό και Εθνογραφικό Μουσείο. Ελεύθερος χρόνος, προαιρετική διασκέδαση, διανυκτέρευση.

7η ημέρα: ΣΜΥΡΝΗ – ΒΟΥΡΛΑ – ΑΛΑΤΣΑΤΑ – ΤΣΕΣΜΕ – ΧΙΟΣ – ΕΝ ΠΛΩ

Μετά το πρόγευμα στο ξενοδοχείο, θα ξεκινήσουμε για να ακολουθήσουμε μια πανέμορφη διαδρομή στα παράλια της Μ. ΑΣΙΑΣ. Θα γνωρίσουμε παλαιά ελληνικά χωριά και κωμοπόλεις όπως τα Βουρλά ή Βρύουλλα (Urla)  και την Σκάλα Βουρλών. Εδώ ζούσε σημαντική ελληνική κοινότητα μέχρι το 1922. Εδώ λειτούργησε η Αναξαγόρειος Σχολή Βουρλών τον 18ο αιώνα. Τρία τζαμιά του 15ου αιώνα   παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η σκάλα Βουρλών είναι παραθεριστικό θέρετρο της ζώνης της Σμύρνης. Εδώ βρίσκονταν και οι αρχαίες  Κλαζομενές. (νησίδα Karantina) ακριβώς μπροστά στην Σκάλα Βουρλών. Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης περνούσε εδώ αρκετά καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων. Το σπίτι του είναι στην παραλία του χωριού (ξενώνας σήμερα). Στην συνέχεια θα επισκεφτούμε τα Αλάτσατα (alacati) που είναι μια αποκάλυψη για τον επισκέπτη . Το χωριό δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα και έφτασε σε πληθυσμό τις 15.000 κατοίκους το 1915. Θα περπατήσουμε στα δρομάκια και θα παρατηρήσουμε την αρμονική συνύπαρξη μοντέρνας αισθητικής με την παλιά αρχιτεκτονική. Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου ( τζαμί σήμερα) διατηρεί το μαρμάρινο τέμπλο της έργο του Χαλεπά πατέρα του Γιαννούλη Χαλεπά. Αργά το απόγευμα παίρνουμε το φέρυ μπωτ από Τσεσμέ για τη Χίο. Άφιξη μετά από μία ώρα περίπου και επιβίβαση στο πλοίο για τον Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.

8η ημέρα: ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά, επιβίβαση στο πούλμαν. Πλήρεις εικόνων και πληροφοριών αλλά και τοπίων και εντυπώσεων από τις χαμένες πατρίδες φθάνουμε στην Καλαμάτα με ενδιάμεσες στάσεις νωρίς το μεσημέρι.

Find us