ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

Σάββατο 6 Ιουνίου
ξενάγηση στην Αρχαία Μεσσήνη

 

Αναχώρηση στις 09:30 το πρωί με προορισμό την Αρχαία Μεσσήνη. Είναι η ώρα, να δώσουμε χρόνο για να γνωρίσουμε σπουδαία μνημεία αυτής της χώρας, να έρθουμε εμείς οι Έλληνες πολίτες κοντά στην ιστορία μας. Ας δούμε κάποια στοιχεία για αυτό τον εξαιρετικό προορισμό σπουδαίας σημασίας.

«Ούτε η περίφημη Κοιλάδα των Ναών στη Σικελία, ούτε ακόμη και η πολυδιαφημισμένη Αρχαία Ολυμπία στην Ελλάδα, μπορούν να συγκριθούν με την Αρχαία Μεσσήνη» κατά γενική ομολογία.

Τέτοιο είναι το μεγαλείο της, που μόνο με την αρχαία Πομπηία θα μπορούσε, ενδεχομένως, να συγκριθεί… Και αυτό γιατί η Αρχαία Μεσσήνη, χτισμένη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου στους πρόποδες του όρους Ιθώμη, είναι μία από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις του αρχαίου κόσμου. Η πρώτη εικόνα προκαλεί δέος. Και τι να πρώτο θαυμάσεις, το υπέροχα διατηρημένο αρχαίο θέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα του αρχαίου κόσμου, τις καλοδιατηρημένες οχυρώσεις, το Εκκλησιαστήριο με τα χαρακτηριστικά χρωματιστά μωσαϊκά, το υποβλητικό Ασκληπιείο, το Ιερό της Αρτέμιδος με το διάφανο στέγαστρο του, την περίτεχνη Κρήνη της Αρσινόης, το Γυμνάσιο και το τεραστίων διαστάσεων Στάδιο που σε αφήνει άφωνο, την Αγορά που καλύπτει έκταση 35 στρεμμάτων με τις στοές της, το επιβλητικό Πρόπυλο, το Συνέδριο ή Βουλευτήριο, τις στήλες με ψηφίσματα Μεσσήνιων δικαστών, τις ρωμαϊκές επαύλεις με ψηφιδωτά δάπεδα. Χάνεις το λογαριασμό με τη μεγαλοσύνη του αρχαιολογικού χώρου.

Η Αρχαία Μεσσήνη ιδρύθηκε το 369 π.Χ. από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα και τους Αργείους συμμάχους του για να αποκλειστούν από την περιοχή της Μεσσηνίας οι Σπαρτιάτες. Και ανακαλύφθηκε από τις συστηματικές ανασκαφές που ξεκίνησαν από την Αρχαιολογική Εταιρεία το 1895 με τον αρχαιολόγο και μετέπειτα πολιτικό Θεμιστοκλή Σοφούλη. Και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν σταματήσει. Η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως κάθε μέρα και κάτι καινούριο. Ο άνθρωπος όμως που από το 1986 μέχρι σήμερα έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στην ανασκαφή της Αρχαίας Μεσσήνης αναδεικνύοντας τον τόπο σε ένα κορυφαίο αρχαιολογικό πάρκο βραβευμένο από την Europa Nostra, είναι ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Πέτρος Θέμελης.

Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν πάντα σπουδαίοι άνθρωποι και σπουδαίοι επιστήμονες ταγμένοι να υπηρετήσουν με κάθε τρόπο το κοινό καλό τελικά. Θα κλείσω το κείμενο με μία δήλωση του καθηγητή

Δεν μού αρέσουν τα καινούργια μουσεία, τερατώδη κτίρια από τσιμέντο που καταστρέφουν το περιβάλλον τεράστια κόστη, καθυστερήσεις και υπερτιμολογήσεις φοβερές, και σπατάλη χρημάτων. Μπορούμε να προστατεύσουμε, να φωτίσουμε και να εκθέσουμε μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και να δώσουμε μια καινούργια ιδέα στην έννοια των αρχαιολογικών χώρων, αλλιώς είναι φυλακές

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Θα γνωρίσουμε την Αρχαία Μεσσήνη με επίσημη ξεναγό. Στη συνέχεια ελεύθερος χρόνος στο χωριό για να γευματίσουμε, να πιούμε τον καφέ μας και να επιστρέψουμε στην Καλαμάτα.

 

Τιμή συμμετοχής κατ'άτομο: 10€

 

Στην ανωτέρω τιμή περιλαμβάνονται:
*Μεταφορά με πολυτελές λεωφορείο
*Συνοδός/ αρχηγός του γραφείου
*Επίσημη ξενογός στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης

 

*Δεν περιλαμβάνεται η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο 10€

Find us