Πελοπόννησος

Ήλιος – Θάλασσα

Όπως το ελληνικό καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη θάλασσα και τις αμέτρητες χαρές της, έτσι και το καλοκαίρι στην Πελοπόννησο είναι μια ατέλειωτη σειρά από θαυμάσιες και αξέχαστες θαλασσινές εμπειρίες.

Πάμπολλες αμμουδιές περιμένουν τους ταξιδιώτες και μερικές από αυτές ξεχωρίζουν ανάμεσα στις καλύτερες της Μεσογείου! Ποιος δεν ονειρεύεται μια βουτιά στην αμμουδιά του Σίμου στην Ελαφόνησο, στην εξωτική Βοϊδοκοιλιά στην Πύλο, στις χρυσαφένιες ακτές της Φοινικούντας, στους αμέτρητους σμαραγδένιους ορμίσκους της Αργολίδας; Οι επιλογές είναι κυριολεκτικά αμέτρητες και κυρίως πολύ διαφορετικές.

Καθώς η ακτογραμμή και το τοπίο αλλάζει, έτσι αλλάζουν και τα νερά και οι παράλιες: από τις ακτές του Μυρτώου με τα βαθιά μπλε νερά, τα ολόλευκα ψιλά βότσαλα και τα θαμνοτόπια, στις αμμουδιές της Αργολίδας με τους ατελείωτους ελαιώνες, στους βραχώδεις ορμίσκους της Μάνης, στις απέραντες αμμουδιές της Μεσσηνίας και στις ατελείωτες παραλίες της Κορινθίας… Το καλοκαίρι στην παραθαλάσσια Πελοπόννησο είναι μια μοναδική ευκαιρία για χαλάρωση και ηρεμία μέσα στο ζεστό φως και το κρυστάλλινο νερό. Και με όποιο τρόπο κανείς επιθυμεί: από τις απόλυτα ερημικές παραλίες του Καβομαλιά και των ακτών του Μυρτώου, έως τις κοσμοπολίτικες αμμουδιές στο Πόρτο Χέλι και τη Μεσσηνία, από τις ερημικές παραλίες με τα πεύκα στην Επίδαυρο έως τις οργανωμένες πλαζ του Κορινθιακού.

Δραστηριότητες – Περιπέτεια

Για τον δραστήριο και σπορτίφ ταξιδιώτη, η Πελοπόννησος είναι απλώς ανεξάντλητη. Είναι ένα τεράστιο πεδίο σπορ της φύσης , ένας ατελείωτος μυθικός «στίβος γυμνασμάτων». Από τα χιονισμένα βουνά με τα χιονοδρομικά κέντρα ως τις χρυσαφένιες αμμουδιές, η περιπέτεια αλλάζει πρόσωπο και η δράση έχει τον πρώτο λόγο.

Στην Πελοπόννησο υπάρχουν κορυφαία περπατήματα. Και δεν είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον που ανακαλύπτεις περπατώντας. Με τα πόδια βλέπεις πράγματα μοναδικά που αλλιώς θα τα προσπέρναγες. Πέρα από τα υπέροχα τοπία, συναντάς ξεχασμένα μνημεία του πολιτισμού, έρημα χωριά μακριά από τους κεντρικούς δρόμους και μοναδικούς ανθρώπους.

Εκτός από τις περιπατητικές διαδρομές, η Πελοπόννησος προσφέρει από εκδρομές με άλογα στον βόρειο Πάρνωνα μέχρι αναρριχήσεις στη Λαγκάδα και στον Καβομαλιά, από ράφτινγκ στον Αλφειό και στο Λάδωνα μέχρι canyoning στο Βυρό και στο Ρίντομο. Και μη ξεχνάμε τα θαλάσσια σπορ με συναρπαστικότερες τις καταδύσεις (scuba diving snorkeling) γιατί ανοίγουν ένα τρομερό παράθυρο στο βυθό. Εκεί, ο ταξιδιώτης βλέπει αλησμόνητες εικόνες (εδικά στην νότια Πελοπόννησο με τα ζεστά νερά και τις εκπληκτικές διαύγειες) και βέβαια ανακαλύπτει την άλλη ιστορία του τόπου, τη βυθισμένη: στην Πλύτρα, στα ναυάγια του Ζόμπολου και του Ναβαρίνου, στις ρωμαϊκές σαρκοφάγους της Σαπιέντζας, τα υποθαλάσσια λιβάδια του Βενέτικου και τους υποβρύχιους γκρεμούς του Κάβο Γκρόσσο. Ταξιδιώτες που αγαπούν τη φύση, λάτρεις του βουνού και της θάλασσας, φανατικοί αθλητές εθισμένοι στην αδρεναλίνη, όλοι ταξιδεύουν στην Πελοπόννησο για να ζήσουν την μυθική εμπειρία της ζωής τους!

Γη των Μύθων

Κι άλλοι λαοί είχαν ήρωες στις εθνικές τους Μυθολογίες, αλλά κανένας άλλος δεν έφτασε την αίγλη του γνωστού σ’όλο το δυτικό κόσμο Ηρακλή! Η Πελοπόννησος είναι ο κατ εξοχήν τόπος που τοποθετείται η δράση του ήρωα και στην ελληνική μυθολογία αμέτρητα μέρη και τοποθεσίες είναι ταυτισμένες με τα κατορθώματα του Ηρακλή.

Η ανακάλύψη αυτών των τόπων ορίζει μια άλλη γεωγραφία, μια μυθολογική περιήγηση που ξεκινάει από την αγαπημένη του Τίρυνθα και φτάνει στη Νεμέα, στη Στυμφαλία, στο Άργος, στη Λακωνία, στις όχθες της Νέδας, σχεδόν σε όλον τον Μοριά!

Η Πελοπόννησος όμως είναι – μαζί με την Τροία – το συναρπαστικό σκηνικό και των Ομηρικών επών. Εδώ στα δάση, τα ποτάμια και τα αρχαία λιμάνια της Πελοποννήσου, ζωντανεύουν σκηνές από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, εδώ είναι το παλάτι του αρχιστράτηγου Αγαμέμνονα, εδώ τα παλάτια του Νέστορα και του Μενέλαου, εδώ έλαβε χώρα η απιστία της Ελένης και τόσα άλλα. Και από όλες της περιοχές της Πελοποννήσου η Σπάρτη και η Αργολίδα είναι πιο γερά δεμένες με τους μυθολογικούς κύκλους και τα Ομηρικά έπη. Το να ταξιδεύεις σε αυτούς τους μυθικούς τόπους είναι αλήθεια ένας τρόπος να ξαναδιαβάσεις δύο από τα πιο συγκλονιστικά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

 


Find us